Läinud nädala neljapäeval, 5. juunil, kogunesid Võru maakonna haridusasutuste koolikokad Piusa Ürgoru Puhkemajja, et tähistada koos kooliaasta lõppu ning osaleda kalatoitude praktilisel koolitusel. Kohtumise fookuses olid lisaks kokkamisele ka enesehindamine, koostöö ja arutelu uueks õppeaastaks.
Päev algas kalatoitude valmistamise töötoaga, kus Namm restorani peakokk Joel Helekivi juhendas osalejaid erinevate retseptidega. Üheskoos katsetati roogasid lesta, tursa ja kohaliku forelliga ning jagati teadmisi, kuidas tuua rohkem kala laste toidulauale. Praktilisele tööle järgnes kooliköökide enesehindamise arutelu Võrumaa Arenduskeskuse heaoluspetsialisti Ene Vebersoni eestvedamisel – teemadeks olid muuhulgas toiduhügieen, köögitehnika olukord ning mahetooraine kasutamine.
Ümarlaud andis võimaluse jagada mõtteid lõppenud kooliaastast ja vaadata ette uude. Osalejad tõid esile mitmeid murekohti: mahetooraine kättesaadavuse vähenemine lasteaedadele, köögitehnika vananemine, koolitoidu madal rahastus ja koolikokkade järelkasvu nappus. Samas tõsteti esile ka tugevaid külgi: koostöövalmidust, kogukonnatunnet ja toetavat võrgustikku, mille hoidmist peetakse väga oluliseks.
Ühiselt arutati järgmise õppeaasta ootusi: koolikokkade kohtumiste jätkumine, koolitused koolivaheaegadel, võimalus tutvuda erinevate haridusasutuste köökidega ja praktilised teemad (näiteks külmutatud köögiviljade või kombikatla kasutamine). Samuti sooviti rohkem infot köögitehnika võimaluste kohta, mis aitavad tööd tõhustada.
Kokad avaldasid soovi saada kätte ka koolitusel proovitud kalatoitude retseptid, et saadud kogemusi oma köökides edasi viia.
Koolitust korraldati projekti Lõuna-Eesti aiasaaduste väärinduskeskuse arendamine raames, mis on rahastatud meetmest „Atraktiivne piirkondlik ettevõtlus- ja elukeskkond“.