Nursipalu harjutusvälja müratoetus

Nursipalu harjutusvälja läheduses olevad inimesed saavad taotleda müratoetust

Nursipalu harjutusvälja lähistel elavad inimesed saavad hakata taotlema müratoetust

1. oktoobrist 29. novembrini saavad Nursipalu harjutusvälja 4-kilomeetrisse mõjualasse jäävate Antsla, Rõuge ja Võru valla ning Võru linna elanikud taotleda toetust harjutusväljalt kostuva militaarmüra mõjude leevendamiseks.

„Toetusega parandatakse harjutusvälja mõjualas elavate inimeste eluasemeid viisil, mis muudab need mürale ja vibratsioonile vastupidavamaks. Näiteks vähendavad müra helikindlamad uksed ja aknad ning  helikindlamaks ehitatud fassaad,“ kommenteeris RKIK harjutusväljade portfellijuht Elari Kalmaru.

Nursipalu müratoetust hakkab menetlema Võrumaa Arenduskeskus, koordinaatori Kaire Trummi sõnul on toetus on piirkonnas väga oodatud ja vajalik. „Juba kevadel, kui meedias räägiti meetme ettevalmistamisest, tundsid piirkonnas elavad inimesed toetuse vastu suurt huvi ning ka praegused päringud näitavad selle olulisust kohalikele inimestele,“ ütles Trumm.

Meetme kogusumma on 500 000 eurot. Kui eelisjärjekorra taotlustest jääb vahendeid üle, siis vaadatakse esmalt üle teise järjekorra taotlused ja seejärel ka kolmanda järjekorra taotlused.

Eelisjärjekorras on inimesed, kes on toetuse taotlemise hetkel vanadus-, toitjakaotus- või rahvapensioni või töövõime – või toimetulekutoetuse saajad ning kelle eluruumid asuvad harjutusvälja piirist kuni 2 kilomeetri kaugusel. Sel juhul on toetuse osakaal 100 protsenti.

Teises järjekorras on kõik ülejäänud inimesed, kelle eluruumid asuvad harjutusvälja piirist kuni 2 kilomeetri kaugusel. Sel juhul on toetuse osakaal 90 protsenti ja omaosalus 10 protsenti.

Kolmandas järjekorras on inimesed, kelle eluruumid asuvad harjutusvälja piirist 2-4 kilomeetri kaugusel. Sel juhul on toetuse osakaal 70 protsenti ja omaosalus 30 protsenti.

Kuigi taotlema võivad tulla kõik, kelle eluruum paikneb 4 km raadiuses Nursipalu harjutusvälja piirist, on eelisjärjekorras need, kelle hoone asub lähemal, sest tõenäoliselt on ka nende müra- ja vibratsioonitase tugevam kui nendel, kelle eluhoone paikneb kaugemal.

Toetuse taotleja rahvastikuregistrijärgne elukoht peab olema 1. jaanuari 2024. aasta seisuga  eluruumis, millele toetust taotletakse.

Selleks et näha, kas eluruum jääb mõjualasse, tuleb vaadata RKIK kaardirakendust https://experience.arcgis.com/experience/8915ceeeb83e498396fe4762110e1f7f/

 

Maksimaalne toetussumma on 8000 eurot taotleja kohta. Toetust saab taotleda ka korteriühistu. Müravalli või -seina puhul on sellisel juhul toetussummaks 7000 eurot ja fassaaditööde puhul 14 000 eurot. Korteriühistute puhul on toetuse osakaal 70 protsenti ja omaosalus 30 protsenti.

Taotluse saab esitada elektrooniliselt läbi Riigi Tugiteenuste Keskuse e-toetuse keskkonna etoetus.rtk.ee. Võrumaa Arenduskeskus ja kohalike omavalitsuste vastavad töötajad on valmis abistama inimesi, kes võiksid taotluste elektroonilise esitamisega hätta jääma.

Lisainfo: Kaire Trumm, Võrumaa Arenduskeskus, +372 5198 6484, kaire.trumm@vorumaa.ee

Meede

 

Meetme tutvustamiseks korraldab Võrumaa Arenduskeskus koostöös RKIKga infopäevad:

  • 1. oktoobril kell 18:00 Nursi külakeskuses
  • 2. oktoobril kell 18:00 Võru vallamajas
  • 3. oktoobril kell 18:00 Tsooru rahvamajas