Foto: UMA MEKK

Võrumaa väiketootjate toiduvõrgustik UMA MEKK tähistas jõule sellel aastal suuremalt kui kunagi varem. Tootjate sõnul hindab tarbija varasemast enam naturaalseid ja mahedaid tooteid.

UMA MEKK toiduvõrgustiku koordinaator Kristin Krinal: “Võtsime sellel aastal jõulud suurelt ette. UMA MEKK oli esindatud igal nädalavahetusel mõnel Lõuna-Eesti laadal ning koostöös Vana-Võrumaa väiketootjatega andsime välja ka UMA MEKK kinkepakid. Tahtsime anda tootjatele palju võimalusi oma tooteid suuremale ringile tutvustada.”

Väiketootjale on detsember kõige kiirem aeg. Aktiivsele väiketootjale toob pühade-eelne müük sisse enamasti kaks-kolm korda rohkem kui teistel kuudel. Ostetakse iga tootja hitttooteid, aga paljud teevad jõulude ajaks ka spetsiaalseid kinkepakke. Enda kinkepakid olid saadaval näiteks Pullijärve kohvikul, kelle kinkepakis olid käsitööna valmistatud maiustused nagu soolakaramell, vahukommid ja küpsised.

Kinkepakid pakuvad tootjatele võimalust oma tugevused ühendada

Kinkepakid on hea võimalus kohalikel ka omavahel rohkem koostööd teha. Näiteks võis Andri-Peedo kitsejuustusid leida nii UMA MEKKi, Pindi Veinitalu kui ka Uue-Saaluse Veinitalu kinkepakkidest.

Enamasti tellitakse kõige enam kinkepakke just ettevõtetesse, kas töötajatele või klientidele. Siidrimõisa Lihaköök teeb kinkepakke juba kolmandat aastat järjest ja suured tellimused lähevad just ettevõtetesse. Nende toodang oli sellel aastal eriti populaarne, kuna pakuti tooteid, mis tavapärasest kinkepakist või kaubandusest ei leia. Kõige enam osteti suitsuliha ja värsket leiba.

Kaubaks läksid hästi ka kõik need tooted, mis sobivad jõululauale. Verivorste tootsid Võrumaal Ilumäe talu, Kotkapesa ja NIPI Seafarm. Ilumäe talu perenaine Jaana Trolla räägib, et sellel aastal osteti verivorste rohkem kui kunagi varem ja pigem jäi töökäsi puudu ning kõiki tellimusi ei saadudki vastu võtta.

“Sellel aastal oli tugevalt tunda, et inimesed järjest enam peavad lugu õigest verivorstist”

“Sellel aastal oli tugevalt tunda, et inimesed järjest enam peavad lugu õigest verivorstist. Meie käsitöö verivorste kiideti kui lapsepõlve maitsete meenutusi ning paljud rääkisid ka sellest, et kuidas enda kodus on taaselustatud verivorstide tegemine,” ütles Trolla. 

Ka Taavi Tuvike Kotkapesast nentis, et sellel aastal on huvi toodete vastu olnud suurem ning kõige enam küsitakse võimalikult naturaalselt valmistatud tooteid nagu verivorst, grillvorst, suitsusink. “Eks põhjuseks ole ilmselt see, et soovitakse proovida midagi teistsugust, mida igapäeva kaubandusest ei saa. Klientidelt tulnud tagasiside põhjal hindavad kliendid ehedat ja eristuvat maitset ning puhast toorainet,” sõnas Tuvike. 

“Kohalikelt ostes toetame oma inimesi ja raha jääb eestimaale ning ka jalajälg on kõige väiksem, sest ostetakse enda lähedalt,” ütles mahedaid taimeteesid valmistav Ööbiku Ürditalu mahetootja Inge Põder-Männiste. Ta lisas, et aastatega on teede müük kasvanud ja inimesed väärtustavad mahedaid kohalikke taimeteesid. 

Väiketootajad Veinimäe juhataja Roman Šarin ja Tiia Kivesti ettevõttest Marjarull ütlevad kui ühest suust, et kodukandi kingitus on südamlikum ja näitab, et hoolime üksteisest.