Alates 2021. aastast peetakse 23. septembril mahepäeva, et tuua tähelepanu arengutele mahepõllumajanduses.
Euroopas antakse mahepäeva puhul üle maheauhinnad kaheksas kategoorias alates mahepõllumajandajast kuni parima mahepiirkonnani välja. Ka Eestis valitakse välja parim mahetootja ja mahetooted ning eelmisel aastal tuli parima mahetootja tiitel just Võru maakonda kui parima mahetootja tiitli Max Mõttus ja Meelis Mõttus ettevõtetega Lõunapiim ja Metsavenna Turismitalu. Mullune parim mahetoit oli fermenteeritud küüslauk Vinkymon OÜ-lt ja parim mahejook keefir Metsavenna Turismitalu OÜ-lt.
Ka sel aastal on põhjust rõõmustada, sest konkursil osaleb ka Võru maakonnas asuv Vana-Sõrmuse talu. Seal peavad Terje ja Paul Sõrmus mustasõstraistandust, mis varustab toorainega omaenda väikest joogitööstust. Võitja kuulutatakse välja hilissügisel peetaval traditsioonilisel mahekonverentsil.
Mahepäeva tähistamiseks kohtuvad 510 Võru maakonna koolide õpilast mahetootjatega.
- Kreutzwaldi Kooli külastavad ettevõtete Mahe Eeriksaare esindaja Martin Laansalu ja Wiru milli esindaja Mai Tooming
- Puiga Põhikooli külastab ettevõtte Wiru milli esindaja Mai Tooming.
- Vastseliina Gümnaasiumit külastab ettevõtte Konspek esindaja Margus Timmo.
- Osula Põhikooli külastab Urvaste Külade Seltsi esindaja Airi Hallik-Konnula.
- Mõniste Kooli külastab ettevõtte Metsavenna Meierei esindaja Meelis Mõttus.
- Antsla Gümnaasiumit külastavad ettevõtete Puutsa talu esindaja Airi Külvet ja Mahe Eeriksaare esindaja Martin Laansalu.
Mahekokkamine Ilmaveerel!
Lisaks toimub 24. septembril mahepäeva puhul Setomaa Kooli kolme õppekoha ja Orava õppekoha õpilaste mahetoorainest ühiskokkamine koos muu põnevaga Ilmaveere keskuses!
Maheviktoriin | Testi oma maheteadmisi!
Kuni mahepäevani on kõigil võimalus osa võtta maheviktoriinist, kus kõigil vastajatel on võimalus võita mahedaid auhindu, mille on välja pannud mahetootjad Konspek OÜ, Säsi Pruulikoda, Loona veski, Leese mahetalu, Roosiku Šokolaaditehas, Metsavenna meierei ja Urvaste Külade Selts.
Mahekokkuleppe saab nelja aastaseks!
18. septembril 2020 sõlmisid Võru maakonna omavalitsused, SA Võrumaa Arenduskeskus ja MTÜ Setomaa Liit kokkuleppe kohaliku, tervisliku ning maheda toidu ja tooraine suuremaks kasutamiseks avaliku sektori rahastatavas toitlustuses. Eesmärgiks sai 2024. aastaks saavutada omavalitsuste haridusasutustes mahetooraine kasutamine pakutavas toidus vähemalt 20% ulatuses.
Mahekokkulepe aitab saavutada Võru maakonna arengustrateegia 2035+ püstitatud eesmärke:
- väärtustame tervist toetavaid valikuid ja vähendame tervisest tulenevat ebavõrdsust;
- toetame väiketootmist panustamaks puhtasse loodusesse, puhtasse toitu ja mahetootmisse;
- pakume paikkonna eripära ja omanäolisust arvestava elukestva hariduse.
Kokkuleppe tegevussuundadena nähakse ette: teadlikkuse tõstmist, mahe ja keskkonnasõbraliku toidu- ning põllumajandustootmise motiveerimist ning selleks eelduste loomist, toidujäätmete tekke vähendamist.
Sündmus on osa projektide “BSR Food Coalition” ja “Lõuna-Eesti aiasaaduste väärindamiskeskuse arendamine” tegevustest.