Eelmisel nädalal külastasid Võru maakonna mahetootjad ja koolikokad Härmä talu, kus kasvavatest mustsõstardest valmib Uma Mekk laadal parimaks mahetooteks valitud mustsõstramahl.
Talu peremees Margus Timmo alustas maheda musta sõstra istandusega 2015.aastal, mil maa-ala suuruseks oli 1,6 hektarit. Nüüdseks on rajatud juba 10 hektari jagu marjapõlde.
Sel aastal andsid põõsad 16,5 tonni marju, millest enamus läheb mustsõstramahla valmistamiseks. Margus toob välja, et marja magususe tõstmiseks on kõige olulisem roll päikesel, kuid ka piisaval hulgal niiskusel ja nagu ikka on marjakasvatuse juures probleemkohaks umbrohi. Need on siiski ületatavad mured ja peamine on, et vitamiinirohke mari jõuaks nii laste kui täiskasvanute toidulauale.
Kuigi Timmo peab mahepõllumajandust omamoodi puhkuseks, peab ta oluliseks ka mahetootmistehnikate õppimist. Palju õpib tema sõnul aga tootmise käigus ning ka praegu seisab Timmol ees ühe kehvaks osutunud mustsõstrasordi väljajuurimine.
Võru maakonnas on huvi mahetoidu vastu kasvamas, mida toetab ka sõlmitud kokkulepe, et aastaks 2024 oleks haridusasutustes pakutavast toidust 20% valmistatud mahetoorainest.