Reedel, 2. detsembril toimus Võrumaa Arenduskeskus ja Setomaa Liidu eestvedamisel “Mahe ja muhe” programmi raames mahetoorainest kokkamise võistlus.
Võistlus toimus Varstu koolis ning osa võtsid viie Võru maakonna kooli 7.-9. klassi õpilased 4-liikmeliste võistkondadena. Õpilaste kolmekäigulist menüüd hindas zürii koosseisus: peakokkade ühendusest meisterkokk Rudolf Visnapuu, riigikogu liige Ivari Padar, Masterchef Eesti veerandfinalist Katrin Kivi, Antsla vallavanem Avo Kirsbaum, Võru vallavanem Kalmer Puusepp ja Rõuge volikogu liige Katrin Puudersell.
Kõik võistkonnad valmistasid kohapeal iseseisvalt mahetoorainest kolm koolitoiduks sobivat rooga – salat, põhiroog, tervislik magustoit. Võistluspaigal oli Varstu kooli kodundusklassi ehitatud pop-up köögisaared, kus iga võistkonna kasutada on laud ja elektriahjuga pliit.
Toitude valmistamiseks oli aega 2 tundi. Kokku valmistasid võistlejad kõiki võistlustoite kümme portsjonit. Valmistatud roogadest serveeriti üks portsjon garneerituna, ülejäänud portsjonid pakuti võimalusega tõsta erinevaid roogasid/roa koostisosi eraldi.
Tooraine soetati A.M.F.Hulgist, Valete ökopoest, Rimist ja Rimi Talu Toidab alalt.
Võistluse tulemused ja road, mida soovitatati koolide menüüsse:
Parim salat
Vastseliina Gümnaasiumi õpilaste vitamiini salat
Parim põhiroog
Osula Põhikooli õpilaste köögivilja püreesupp juustuga
Parim magustoit
Varstu Kooli õpilaste mangone kohupiimamaius
Laste lemmiktoit
Antsla Gümnaasiumi aedviljadega kana-riisiroog
Parim roogade kokkusobivus
Rõuge Põhikooli õpilaste menüü: kõrvitsasupp, Caesari salat kanaga ning õunakrõbedik vaniljekastmega
Parim serveering
Antsla Gümnaasium loova ning moodsa serveeringu eest
Fotod: Martin Mark