Võru maakonna alustava ettevõtja baaskoolituse lõpus esitleti 13 uut äriideed

Eelmisel nädalal lõppes järjekordne alustava ettevõtja baaskoolitus. Koolitusprogramm algas märtsis ning neli moodulit ning kaheksa koolituspäeva lõpetas 13 osalejat.

Eelmisel nädalal lõppes järjekordne alustava ettevõtja baaskoolitus. Koolitusprogramm algas märtsis ning neli moodulit ning kaheksa koolituspäeva lõpetas 13 osalejat.

Koolituse põhjal võib öelda, et alustavaid ettevõtjaid köidavad nii traditsioonilised tegevusvaldkonnad kui ka uued nišid. Arenduskeskuse ettevõtluse konsultant Ivi Martensi sõnul oli hea meel näha, et koolitusel osalesid noored, aga ka need, kes on end täiendanud pärast pikka karjääri ning soovivad alustada uues valdkonnas. Huvi tunti haljastus- ja heakorratööde, metsahooldustööde, ehitusvaldkonna teenuste, muusikavaldkonna teenuste, käsitöö- ja õmblusteenuste, lemmikloomaga seotud teenuste ning nõustamise pakkumise vastu.

Koolituse lõpus esitles oma äriplaani 19 osalenust 13, kes said ka vastava tunnistuse baaskoolituse läbimise kohta. Ivi Martensi sõnul on alati kahju kui keegi koolituselt välja langeb, aga seda tuleks võtta kui normaalsust. “Paljud juba tegutsevad enda ettevõttega või soovivad enda teadmisi arendada näiteks palgatöö kõrvalt. Kuna baaskoolitus toimub sessioonide kaupa mitme kuu vältel, siis on paratamatu, et kellelgi võib ette tulla ootamatusi,” ütles Martens. 

Enim osalejaid oli sel aastal Võru vallast. Seda, et alustavatel ettevõtjatel on koolituse vastu vajadus näitab lisaks registreerunute arvule ka see, et koolitusel osalejate seas oli ka tartlasi ja tallinlasi. “Eks me ikka tahaks, et koolitusest saaksid teadmisi ja ettevõtlustahet juurde peamiselt kohalikud, aga üldiselt osalejate eriilmeline taust siiski rikastab kogu protsessi ning ka meie maakonna elanikel on võimalus sama koolitust läbida mujal, näiteks kus ajad peaksid paremini sobima,” ütles arenduskeskuse ettevõtluse suunajuht Kaido Palu. 

 

Alustava ettevõtja baaskoolitusel osalejad koos arenduskeskuse konsultandi Ivi Martensi ning koolita Elmo Puidetiga. Foto: Lota Vana

 

Mis on alustava ettevõtja baaskoolitus?

Alustava ettevõtja baaskoolitus annab vajalikud baasteadmised potentsiaalsetele, alustavatele ja värskelt alustanud ettevõtjatele ning annab oskused oma ettevõttega alustamiseks ja ettevõtlusega tegutsemiseks. Koolitus on ülesehitatud praktilistel ülesannetel ja need toimuvad aktiivõppe meetodil, sisaldades arutelusid, rühmatöid, kogemuste vahetamist ja näidisjuhtumite lahendamist.

Alustava ettevõtja baaskoolituse käigus saab kaardistatud kõikide osalejate ärimudel, valmib äriplaan, finantsprognoosid  ja tegevuskava, mis on heaks abivahendiks ettevõtte asutamisel ja arendamisel. Osalejad saavad esmase teadmise tööriistadest, mida kasutada ettevõtluse alustamisel ning soovitused koolitajatelt enda äriidee arendamist puudutavates küsimustes.

Baaskoolitust kaasrahastab Euroopa Liit.

 

Rohkem infot: Ivi Martens, ivi.martens@vorumaa.ee, + 372 53497303