Bernard Kangro nimeline kirjanduspreemia anti tänavu üle Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis

Juba 34. korda välja antava Bernard Kangro nimelise Võrumaa kirjanduspreemia saab 2023. aastal luuletaja, tõlkija, kirjastaja, kirjandusteadlane Igor Kotjuh oma luulekogu „Sireenid ja sähvatused“ eest.

27. septembril andis Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots üle Bernard Kangro nimelise kirjanduspreemia Igor Kotjuh´ile luulekogu “Sireenid ja sähvatused” eest. Ühtlasi on Kotjuh esimene, kes on preemia pälvinud suisa kaks korda.

Igal aastal saab preemia laureaat valida endale südamelähedase koha, kus preemia üle antakse ning kõigil on võimalus autoriga lähemalt tutvust teha. Sel korral toimus tunnustusüritus Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumis.

Laureaadi sõnul on levinud kombeks anda erinevatele linnadele pealinna tiitleid. Tema sõnul peaks justnimelt Võru nimetama Eesti kirjanduspealinnaks. Hetkel Kotjuh Võrus ei ela, ent linnaga seob teda siiski palju.

Kuigi tegemist oli kirjanduspreemiaga sai õdusal sügisõhtul nautida Igori Kotjuh´i loomingut ka DJ puldi vahendusel. Nimelt kannab ta ka esinejanime Dr. Ormusson. Ettekandmisele tulid erilised muusikapalad, mille ühiseks jooneks oli asjaolu, et need olid kirjutatud rohkem ja vähemtuntud luuletajate sõnadele. Samuti kuuleb tema loomingut ainult live esinemistel.

Valik oli keeruline

5. septembri õhtupoolikul kogunesid Võrumaa Arenduskeskuse Bernard Kangro kirjanduspreemia komisjoni liikmed (Elina Allas, Raili Leesalu, Kaile Kabun, Janika Kronberg ja Inga Kuljus) Võrumaa Keskraamatukokku, et tänavuste nominentide seast valida välja kirjanduspreemia laureaat. Juba 34. korda välja antava Bernard Kangro nimelise Võrumaa kirjanduspreemia saab 2023. aastal luuletaja, tõlkija, kirjastaja, kirjandusteadlane Igor Kotjuh oma luulekogu „Sireenid ja sähvatused“ eest.

Teoseid, millest valida, oli palju. Komisjon tõstis esile Stepan Karja mälestusteraamatut “Poisid akvaariumis, tüdrukud Venemaal” ja Heiki Kelbi Võru- ainelist raamatu “Kaleidoskoop”. Mitmele komisjoni liikmele meeldisis Eve Kürsa võrukeelne luulekogu “Taivast ja tuulõst”. Kõige lõbusam raamat 18. septembrist 2022 kuni 18. septembrini 2023 ilmunud raamatutest oli Contra “Kuram vedas”. Tähelepanuta ei jäänud ka Kauksi Ülle “Vaest lätt üle”. Komisjonilt sai neli häält Igor Kotjuh luulekogu “Sireenid ja sähvatused” eest, mille kohta on mitmel pool ilmunud arvustused, üks neist Võru Linna Lehes.

Lisainfo: Kristi Vals, Kristi.vals@vorumaa.ee, +372 59129200

Fotod: Lota Vana