Galerii, video Võru maakonna aasta ema annab lastele maailma parimat nõu

Kuula
Tomi SaluveerArvo Meeks
Copy
Link kopeeritud!

Rõuge vallas elava aasta ema lapsed on öelnud: «Meie emme on maailma parim. Ta on alati meie jaoks olemas, ükskõik milline mure meid vaevab. Ta leiab alati aega, et meid kuulata, isegi kui tööhunnik kasvab üle pea või on vaja vara magama minna, et hommikul vara ärgata.»

0sfast_forward
0sfast_rewind

Simula külas Vällamäe talus elava viie lapse ema Anu kohta jagub palju häid sõnu: ta on mõistev, hea kuulaja, õpihimuline, viisakas, hooliv, empaatiline, vastutustundlik ja heatahtlik, kiirates inimlikkust ning teadlikkust. 51-aastane Anu juhib Rõuge koostöökeskust.

Ta toetab oma lapsi igal sammul ning on läbi aastate nende jaoks alati olemas olnud – mitte ainult paberil ja sõnades, vaid «päriselt kohal ja olemas». Selle tulemusena on lapsed tasakaalukad, iseseisvad ning võimelised raskustega toime tulema.

Anu on hooliv, kuid samas karm ja põhimõttekindel. «Ta on kõige kannatlikum inimene, keda me teame, ja suudab igas olukorras jääda rahulikuks,» ütlesid lapsed. Sotsiaalpedagoogina töötav Anu on abivalmis ning tema süda on peale oma laste avatud ka kõigile teistele lastele, kes abi vajavad.

Aasta ema 2024 tiitli ja tänukirjad andis üle Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots pühapäeval Võru Kandles toimunud emadepäeva kontserdil «Emad on armidest tehtud». Hetke tähistamiseks kinkis Võru Coop tunnustatud emadele tordi. Tänavu esitati Võru maakonna aasta ema tiitlile 20 kandidaati.

Emadepäeva puhul tublide emade märkamine ja tunnustamine on Võru maakonnas iga-aastase traditsioon. Konkursi aasta ema tunnustamiseks kuulutab välja Võrumaa Arenduskeskus koostöös Võru maakonna omavalitustega. Kohapeal olid emasid õnnitlemas ka omavalitsuste esindused.

Võru maakonn Aasta ema aunimetust on Võrumaal välja antud aastast 2002. Varasemalt on aasta ema tiitli pälvinud Ulvi Toomik, Tiia Must, Ene Laube, Hille Saarepuu, Kaja Klooren, Mirjam Dremljuga, Ülle Mõttus, Reet Kangro, Laine Värnik, Klarika Hirv, Katrin Parv, Airi Grossberg, Anneli Hollas, Inge Järvpõld, Tiiu Must, Janyka Vellak, Jane Soe, Marju Parv, Mai Kurrikoff, Katrin Roop, Helve Einla. Eelmisel aastal pälvis tiitli Signe Hellamaa.

Võru Kandles toimunud emadepäevakontserdil esinesid: Segakoor Tervis, juhendaja Tiit Raud, koormeister Lilia Vildo ja Estonia poistekoori meeskvintett Riivo Jõgi juhtimisel. Vahetekstid autor oli Tea Kõrs, helitehniline tugi Madis Eiche. Sündmusele andsid oma panuse Võru Gümnaasiumi 10. kursuse kaks noort Loviisa Jaanimägi ja Lisette Teppo.

Võrumaa arenduskeskuse aasta ema tänukirja pälvisid:

Terje Onno

Terje Onno on ema ja vanaema, kes on leidlik, loominguline ja südamlik. Terje on oma lastele õpetanud, et pere toetus aitab üle saada igast raskusest. Kolme lapse ema ja vanaema elab Võru vallas, kus tema kodus valitseb alati imeline õhkkond.

Merilin Puusepp

Merilin Puusepp, kes on kolme väikse tütre ema. Võru vallas elav Merilin hoiab laste kasvatamise kõrvalt korras suurt majapidamist, käib ülikoolis kõrgharidust omandamas, panustab vabatahtlikuna mitmesse ühingutegevusse ning on tulihingeline Võru Barruse võrkpalliklubi fänn. Ta on alati toimekas ja rõõmsameelne.

Meel Valk

Meel Valk on hoidev, hell ja armastav ema oma neljale toredale lapsele, kaasates neid erinevatesse tegemistesse, teadlikult aega võttes, lapsi kuulates ja hoides. Ta on väärt eeskujuks, näidates, kuidas kild killu haaval teadlikult paremat maailma oma lastele luua ning seejuures panustada kogukonda ja nii meie kõigi ellu. Pere elab Setomaa vallas.

Galina Liivago

Galina Liivago on ema parimas tähenduses. Ta on kasvatanud oma lapsi hoole ja armastusega ning tegeleb suurima heameelega ka oma viie lapselapsega. Ta on loonud peres tugevad traditsioonid, mis aastast aastasse toovad pere kokku ühise laua taha tähtpäevi veetma. Ema ja vanaema elab Setomaa vallas.

Merili Hellamaa

Merili Hellamaa on kahe lapse ema ja elab Antsla vallas. Ta on noor ja tegus. Oma igapäevaste tööde ja tegemiste kõrval lööb ta vabatahtlikuna kaasa nii noortelaagrite kui ka kogukonna ürituste korraldamisel. Ta on pühendunud oma laste loovuse arendamisele ning on eeskujuks paljudele.

Kadri Krevald

Kadri Krevald elab Antsla vallas ja tema peres kasvab kolm last. Ta on tubli, töökas ja eeskujulik vabatahtlik nii kogukonna- kui noorteüritustel. Oma vaba aja on ta pühendanud lastele ja nende arendamisele.

Siret Onno

Siret Onno aktiivsus ja töökus on inspireerivad ning näitavad tema pühendumust nii perele kui ka teise ringi kaupade tööle. Tema peres kasvab neli tublit last, kes on alati kaasatud pere tegemistesse ja toimetamistesse, luues seeläbi neile toetava ja loovust arendava keskkonna.

Elin Lihten

Elin Lihten on kolme lapse ema ja kaheksakordne vanaema. Ta on aktiivne õpetaja ja juhendaja nii noorematele kui ka vanematele, ning tema lennukatest ideedest saavad esmajärjekorras osa just tema lapselapsed, kes saavad vanaema jäägitu tähelepanu ja pühendumuse. Ta elab Antsla vallas.

Anneli Piigli

Anneli Piigli, keda tema laste sõnul iseloomustavad mitte ainult ema, vaid ka sõbra, juhendaja ja toetaja rollid igas olukorras, on julge, tark ja südamlik. Ta rõhutab alati lastele, et tema armastus, hool ja toetus kannavad neid läbi elu ka raskematel hetkedel ning emana on ta alati oma laste jaoks olemas. Ta on eeskuju, kelle tugevus ja emotsionaalne heldus teevad ta tõeliselt eriliseks. Ta on ema neljale lapsele ja elab Rõuge vallas.

Grethe Rõõm

Grethe Rõõm on nelja lapse ema ja elab Rõuge vallas. Ta on inspireeriv, julge, loov ja elurõõmus. Tema tütar on öelnud, et kuigi Grethe on kirjanik, õpetaja ja fotograaf, on ta eelkõige armastav ja hooliv ema – pere süda. Ta on osanud kasvatada oma pere läbi ja lõhki armastusega, nii et pereliikmetest on saanud omavahel ka väga head sõbrad.

Kerli Tiks

Kerli Tiks on ema, kelle peres kasvab viis tubli ja aktiivset last. Ta elab Antsla vallas. Tema südameasjaks on kogukonna turvalisus ja heaolu, et ka maal oleks hea elada ning lapsed sirguksid turvalises keskkonnas. Oma eeskujuga külvab ta lastesse töökust ja tegutsemislusti.

Ilze Koemets

Ilze Koemets on kolme lapse ema ja elab Rõuge vallas. Tal on oskus näha ilu ja õnne ka kõige lihtsamates asjades, seeläbi inspireerib ta ning loob positiivse ja toetava keskkonna kogu perele. Ta on kindlasti eeskujuks teistele emadele oma võime poolest hoida tasakaalu isikliku elu ja tööelu vahel.

Sirli Hirv

Antsla vallas elav Sirli Hirv on ema, kelle peres kasvab kolm tubli ja aktiivset last. Ta töötab muusikaõpetajana Kuldre ja Osula koolides ning jagab armastust muusika vastu nii oma lastele kui ka õpilastele. 2022. aastal pälvis tema tütar Anabel Antsla valla tunnustuse nominendina «silmapaistev talent».

Eve Ventsel

Eve Ventsel on ema ja vanaema kolmele tublile lapsele ning kuuele lapselapsele. Antsla vallas elav Eve onkülalislahke, hooliv ja abivalmis. Tema kaunis kodus on toimunud mitmed jaanipäevad, suvised kontserdid ja sügisesed lõkkeõhtud, mis on jätnud paljudele kauneid emotsioone ja kustumatuid mälestusi.

Kerli Hellamaa

Kerli Hellamaa musikaalses peres kasvab neli last. Antsla vallas elava ema töökus ja armastus muusika vastu on inspireerinud ka tema lapsi osalema erinevates huviringides, kollektiivides ja tegevustes. Nelja lapse emana on ta näide pühendumusest, armastusest ja jõust. Ta on suutnud ühendada oma pere- ja töökohustused nii oskuslikult, et tema tegemistes peegeldub alati rõõm ja rahulolu.

Kaisa Hallop

Kaisa Hallop on tasakaalukas ja süsteemne lapsevanem. Tal on moodsa vanema teadlikkus ja oskused ning ta oskab ka piire seada ja neid rakendada. Ta toetab igati laste hariduse ja mitmekülgse huvihariduse omandamist ning pakub neile igakülgset tuge oma kohaloluga. Rahvatantsuõpetajana on tema suurim soov nakatada lapsi tantsupisiku ja esinemisrõõmuga. Pere elab Rõuge vallas ning peres kasvab neli last.

Birgit Mägi

Birgit Mägi on oma rahuliku meele ja positiivse ning särava ellusuhtumisega eeskujuks mitte ainult kodus oma neljale tütrele, vaid ka tervele rühmatäiele särasilmsetele lasteaialastele, kellest tänu temale nii mõnedki unistavad õpetajaametist. Ta on nii ema kui ka õpetajana hooliv, austav, sõbralik, siiras ja soe, kuid samas ei lase endale pähe istuda. Ta on inimene, kelle südamesoojus muudab säravaks kõik tema ümber. Ta elab Võru vallas.

Agnes Lupp

Agnes Lupp on ema, kelle noores, kuid suures peres kasvab neli vahvat last. Ta pakatab positiivsusest ja tegutsemistahtest. Tema suust ei kuule kunagi lauset, et midagi ei saa teha või pole võimalik; ükskõik mis mõte või idee ka pähe tuleb, lööb ta kindlasti kampa ja ütleb: "Teeme ära!" Tema kohta võib öelda, et armastus käib kõhu kaudu: pidevalt mõtleb ta välja uusi retsepte ning kaasab köögis toimetades alati kõik oma lapsed. Ta on nelja lapse ema ja elab Võru vallas.

Reet Käär

Reet Käär on üles kasvatanud viis last ja on kaheksakordne vanaema. Ta elab Võru vallas. Ta on kogu oma elu pühendanud kohaliku elu arendamisele, olles tõeline maa sool ja kandes edasi taluperetraditsiooni. Ta on inimene, kes iial ei ütle: "Ma ei saa, ma ei jõua." Pere kõrvalt on ta pühendanud palju aega inimeste aitamisele ja panustanud kogukonna arengusse.

Kommentaarid
Copy
Link kopeeritud!
Tagasi üles
0.25
0.5
0.75
1
1.25
1.5
2
Kuula järgmisena
Võru maakonna aasta ema annab lastele maailma parimat nõu
00:00 / 00:00