Author:
Õnne Allaje-Kukk / Tartu Ülikooli eetikakeskus

Tartu Ülikooli eetikakeskus on Paides Arvamusfestivalil!

Tartu Ülikooli eetikakeskus osaleb 11.–12. augustil toimuval Paide Arvamusfestivalil kolme eriilmelise aruteluga: mõtiskleme intellektipuudega inimeste osalusest ühiskonnas, kaasava eelarve ja mahetoidu teemadel. Tänavused eetikakeskuse ja koostööpartnerite poolt Paide Arvamusfestivalile viidavad arutelud tõukuvad Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi projekti Tartu Maailmaülikool teemadest.  

Tartu Ülikooli eetikakeskuse projektijuht Triinu Laan toob välja, mille põhjal selleaastased teemapüstitused valiti. "Viime valiku Tartu Maailmaülikooli Lõuna-Eesti partnerite ees seisvatest väljakutsetest aastatel 2022-2024 arvamusfestivalile. Meie selleaastased teemapüstitused arvamusfestivalil võtavad luubi alla teemad väga erinevatest valdkondadest. Ühisosa on neil siiski olemas - me räägime väärtustest - sellest, mis on oluline ühiskonna õiglaseks ja jätkusuutlikuks toimimiseks," ütleb Laan. 

 

Arutelu "Inspireeriv intellektipuue"

Esimene arutelu leiab aset 11. augustil kell 16 intellektipuude teemal. Arutelu küsib, millest jääme ilma, kui me ei võimalda intellektipuudega inimestel ühiskonnaelust täisväärtuslikult osa võtta. Intellektipuudega inimene seostub sageli abivajaja kuvandiga. Talle ja tema perele tuntakse heal juhul raske saatuse tõttu kaasa, kuid sellest levinum on võõristustunne. Intellektipuudega inimene on haruldus nii kutseõppes, töö- kui ka ühiskonnaelus.

Arutelus osalevad: Ivar Merila (ekspert, enese-esindaja), Kristel Koppa (erihoolekande praktik), Katrin Nugis (Eesti Puuetega Inimeste Koja tervishoiualase huvikaitse nõunik), Liina Käär (TÜ Pärnu kolledži sotsiaaltöö nooremlektor)

Arutelu juhib: Vaimupuu tegevtoimetaja Kerttu Rakke

Arutelu korraldab: Tartu Ülikooli eetikakeskus Tartu Maailmaülikooli projekti raames koos SA Maarja Küla ja MTÜ Vaimupuuga

 

Arutelu „Ah milleks meile see kaasav eelarve?!“

Teisel festivalipäeval, 12. augustil, jätkame kell 10 kaasava eelarve aruteluga. Arutelus võtame fookusesse, milliseid komistuskive saavad kohalikud omavalitsused ja kogukonnad vältida ning kus asuvad kaasava eelarve sissetallatud siledad rajad. Kaasav eelarve näib kodanikualgatust soosivat, kuid kas see on alati nii? Mõnikord tehakse kaasava eelarve abil ära midagi, mida kõik tänuga meenutavad. Paraku kuuleme vahel, et kaasav eelarve on toonud hoopis tüli majja.

Arutelus osalevad: Arto Saar (MTÜ Järva-Jaani kogukond juhatuse esimees), Maret Lepiksaar (Keila abilinnapea), Merle Linno (Tartu Ülikooli kogukondade arendamise ja sotsiaalse heaolu magistriõppekava programmijuht)

Arutelu juhib: sotsiaalse innovatsiooni uurija Kadri Kangro

Arutelu korraldab: Tartu Ülikooli eetikakeskus Tartu Maailmaülikooli projekti raames koos ühiskonnateaduste instituudiga

 

Arutelu „Müütiline mahepiknik“

Viimane arutelu toimub samuti 12. augustil, kell 18, kus vestlusringi teema on mahetoit. Arutelu toob välja, kas ja kuidas puudutab mahetoit igat inimest. Räägime mahe- ja tavaviljeluse erinevustest ja mõjust elurikkusele ning mahetoidu kasutamisega seotud raskustest. Mahetoitu ja -viljelust mõistetakse pigem elitaarse kapriisi kui ühiskonna hädavajadusena. Seda kuvandit toidavad mahemüüdid ehk levinud eksiarvamused mahetoidu kohta.

Arutelus osalevad: Meelis Mõttus (mahetootja ja -töötleja), Are Selge (agronoom ja õppejõud), Kaja Kesküla (Võrumaa Arenduskeskuse mahe ja muhe projektijuht), Sirle Sõstra-Oru (Tartu Linnavalitsuse toitlustusteenuse hankespetsialist)

Arutelu juhib: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liige ja mahetoimkonna juht Mirjam Pikkmets

Arutelu korraldab: Tartu Ülikooli eetikakeskus Tartu Maailmaülikooli projekti raames koos Võrumaa Arenduskeskusega

 

Tutvu lähemalt Arvamusfestivali ajakavaga ja täida enda päev ka teiste aruteludega!

Seminar "Harrastussport – elamused või kannatused?" aruteluring

Harrastussport võib pakkuda nii elamusi kui ka kannatusi

"Eesti rahva sada valikut" mäng koos mängukaartidega

Arutelumäng „Eesti rahva sada valikut“ seob inimeste argielulised väärtusvalikud teadlaste tööga

Hargla haridusdisainitalgute ühispilt

Harglas disainiti kogukonnakoolide tulevikku